22.10.2015

Wybieraj najlepiej z Ceneo.pl

Prezentujemy trzy autorskie rankingi Ceneo.pl: realizowany już po raz szósty Ranking Zaufanych Opinii, który wyłania najlepsze e-sklepy w 8 kategoriach oraz debiutujące w tym roku rankingi: Najlepszych Dostawców i Najlepszych Produktów.

Wszystkie rankingi oraz towarzyszący im raport „E-zakupy 2015” można znaleźć na stronie ranking.ceneo.pl

RANKING SKLEPÓW ZAUFANE OPINIE CENEO.pl 2015

Tegoroczne zestawienie najlepiej ocenianych przez klientów sklepów internetowych powstało na podstawie niemal 1,2 mln ankiet wypełnionych przez użytkowników serwisu w okresie od września 2014 roku do września 2015 roku. Sklepy zostały ocenione w 7 kategoriach branżowych oraz w debiutującej w tym roku kategorii „koszykowej” – „Najlepszych Sprzedawców na Ceneo.pl”, umożliwiających zakup swoich ofert w ramach opcji „Kup na Ceneo”.

W ocenie brano pod uwagę średnią liczbę opinii, średnią ocen uzyskanych w opiniach oraz liczbę opinii negatywnych. Do finału zakwalifikowano wyłącznie sklepy, które miały zachowaną ciągłość ocen.

W edycji 2015 ocenie podlegało 3100 sklepów. W rankingu znalazły się te z nich, które zostały najlepiej ocenione przez kupujących. Wszystkie opinie w Programie pochodzą od realnych klientów, którzy dokonali faktycznych zakupów.

ELEKTRONIKA UŻYTKOWA

elektronika użytkowa

W tym roku to kategoria, która uległa największym zmianom w stosunku do zeszłorocznego zestawienia. Całe podium zajęły duże sklepy o szerokim asortymencie produktów. Laur zwycięzcy trafił do Neo24.pl, specjalizującego się w sprzedaży sprzętu elektronicznego, RTV i AGD. Drugie miejsce zajął Mall.pl, trzecie przypadło sklepowi Redcoon.pl.

MOTORYZACJA

motoryzacja

Walka o podium w kategorii motoryzacyjnej rozegrała się między dobrze znanymi nam sklepami, które od lat plasują się w czołówce rankingu. Na podium mamy dwa awanse i jeden spadek. Najlepszym sklepem motoryzacyjnym wg klientów kupujących na Ceneo – awansując z 2. miejsca – została Strefakierowcy.pl. Srebro zdobył Opomarket.pl (w zeszłorocznym rankingu uplasował się tuż za podium, na 4. miejscu). Brązowy laur otrzymał Sklepopon.pl, oddając zeszłoroczne zwycięstwo w tej kategorii.

MULTIMEDIA

multimedia

Również w tej kategorii ścisła czołówka sklepów trzyma się mocno – potwierdzając swoją mocną pozycję i dobrą obsługę klientów. Zwycięzcą w tej kategorii został Matras.pl, który w ubiegłym roku zamykał pierwszą trójkę. Drugie miejsce zajął sklep Czytam.pl, awansując z 4. miejsca. Na trzecie miejsce – spadając z drugiego – trafiła internetowa księgarnia Legolas.pl.

STYL ŻYCIA

styl zycia

Zooart.pl – zeszłoroczny debiutant – w tym roku potwierdził swoją mocną pozycję w tej najpojemniejszej rankingowej kategorii (moda, zabawki, hobby). Dwa kolejne miejsca należą do nowych w rankingu sklepów: zoologicznego Krakvet.pl oraz z ubraniami męskimi Dstreet.pl.

DOM I WNĘTRZE

dom i wnętrze

Na pierwszym miejscu ponownie uplasował się Nexterio.pl oferujący szeroki wachlarz produktów do remontu, urządzania ogrodu i wyposażenia wnętrz. Drugie miejsce zajął Belini.pl sprzedający meble do kuchni, łazienek i salonów – to awans z 5. miejsca. Trzecie miejsce utrzymuje bez zmian Lazienkaplus.pl, specjalizująca się w sprzedaży produktów do aranżacji łazienki i kuchni, mający również w asortymencie bogatą ofertę płytek ceramicznych i urządzeń do ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji.

ŚWIAT KOMPUTERÓW

świat komputerów

Ta kategoria uległa znacznemu przetasowaniu: mamy jeden awans w ramach podium, jeden z końca ubiegłorocznej pierwszej dziesiątki oraz jeden debiut. Zwycięzcą został X-kom.pl zamieniając w tym roku brąz na złoto. Z 10. miejsca na drugie awansował sklep Satysfakcja.pl. Najlepszą zaufaną trójkę zamyka Doktortusz.pl z artykułami do drukarek.

ZDROWIE I URODA

zdrowie i uroda

Podobnie jak w poprzednich edycjach tę kategorię zdominowały perfumerie. Najbardziej zaufanym sklepem wg użytkowników Ceneo zostały ponownie Iperfumy.pl. Ten sklep od lat utrzymuje się w czołówce rankingu Zaufanych Opinii. Również drugie miejsce pozostaje bez zmian z rękach Perfumesco.pl. Najlepszą trójkę zamyka debiutujący w rankingu sklep E-glamour.pl.

NAJLEPSZY SPRZEDAWCA NA CENEO.PL

To nowa kategoria w ranking Zaufanych Opinii. Stworzono ją w odpowiedzi na dynamicznie rosnącą sprzedaż bezpośrednio w serwisie. W ramach opcji „Kup na Ceneo” użytkownicy mogą dokonywać zakupów bezpośrednio na stronie serwisu, łącząc zakupy z różnych sklepów w jednej transakcji. Cały proces zakupowy – od wyszukania produktów w najlepszej cenie, poprzez sprawdzenie informacji na ich temat, zapoznanie się z opiniami o sklepach aż po wybór towarów, zamówienie i dokonanie płatności – mieści się zaledwie na jednej stronie.

Do bezpośredniej „koszykowej” sprzedaży w serwisie zapraszane są sklepy, które mają bardzo dobre oceny od kupujących w ramach programu „Zaufane Opinie Ceneo”.

najlepszy sprzedawca na ceneo

Najlepszym zaufanym sklepem w Koszyku Ceneo okazał się Neo24.pl, zwycięzca także w kategorii Elektronika użytkowa. Drugie miejsce przypadło sklepowi Redcooon.pl (3. miejsce w kategorii Elektronika użytkowa). Trójkę zamyka Nexterio.pl, zwycięzca kategorii Dom i wnętrze.

RANKING DOSTAWCÓW ZAUFANE OPINIE CENEO.pl 2015

dostawcy

Po raz pierwszy w ramach corocznego podsumowania Zaufanych Opinii serwis Ceneo.pl publikuje także ranking Najlepszych Dostawców działających na polskim rynku. Opinie klientów na temat jakości dostarczenia przesyłek zbierane są od ok. pół roku.

W ramach formularza Zaufanych Opinii, klienci oceniają każdy aspekt dostarczenia przesyłki: szybkość dowozu, dobry stan paczki, elastyczne podejście kuriera do czasu i miejsca odbioru przesyłki, stały kontakt z firmą dostawczą i kurierem, opcję sprawdzenia statusu przesyłki oraz możliwość realizacji różnych form płatności w przypadku odbioru za pobraniem (karta płatnicza, gotówka).

Zestawienie Najlepszych Dostawców 2015 oparte jest o dane pochodzące z ok 300 tys. opinii przesłanych przez faktycznych klientów.

Najwięcej pozytywnych opinii zebrała firma DPD – jedna z największych firm kurierskich działających na polskim i europejskim rynku. Drugie miejsce zajął Inpost ze swoją usługą Paczkomatów – co prawda sieć punktów odbioru znajduje się przede wszystkim w miastach, jednak cały czas się rozwija, a klienci doceniają szybkość dostawy i elastyczność związana z indywidualnie ustalanym terminem odbioru. Trzecie miejsce na podium zajęła Poczta Polska – jej wysoka pozycja jest dowodem na zmiany, jakie wprowadza w swoich strukturach i procedurach, konsekwentnie dostosowując się do rynku i rosnących wymagań e-klientów.

RANKING PRODUKTÓW ROKU 2015 WG UŻYTKOWNIKÓW CENEO.pl

Po raz pierwszy przy okazji podsumowania programu Zaufane Opinie Ceneo.pl, serwis prezentuje także zestawienie 40 produktów najczęściej wybieranych przez użytkowników Ceneo w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Każdy z nich otrzymał tytuł PRODUKT ROKU w swojej kategorii.

Ranking Produktów Roku przygotowano analizując popularność produktów, średnią ocenę uzyskiwaną w opiniach i rekomendacjach klientów oraz liczbę uzyskanych opinii.

Tagi: , , ,