29.01.2016

Szczęśliwa trzynastka

Kultowy Citroen 2CV – przekazany Orkiestrze przez serwis Ceneo.pl – z finalną ceną 15 711 zł zajął 13. miejsce na liście najcenniejszych aukcji na rzecz WOŚP. To jednocześnie najcenniejszy i największy gabarytowo dar dla WOŚP pochodzący z Wrocławia.

Nowym właścicielem auta jest pochodzący z Poznania pasjonat motoryzacji, kolekcjoner unikatowych pojazdów i ciekawych samochodowych gadżetów, Marcin Banaszak. Środki z licytacji zasilą konto Orkiestry, która podczas tegorocznego Finału zbierała na specjalistyczny sprzęt do oddziałów pediatrycznych oraz godną opiekę medyczną seniorów.

Przekazany Orkiestrze egzemplarz brał udział w teledysku Ceneo.pl „Just touch this – kliknij to!”, a latem zjeździł całe polskie wybrzeże w ramach akcji Ceneoplaże! Samochód został na ten cel fantazyjnie oklejony w pomarańczowo – granatowe kolory. Bez większego problemu można jednak przywrócić pojazdowi jego oryginalny, kremowy kolor.

– Co prawda darzymy autko niemałym sentymentem, ale jesteśmy pewni, że nowy właściciel dobrze się nim zaopiekuje i doceni wszystkie jego zalety. A satysfakcja jest podwójna, bo przede wszystkim wspólnie pomagamy realizować cel Orkiestry – mówi Jakub Walczak, kierownik Działu Marketingu Ceneo.pl

CITROËN 2CV to model wyprodukowany w największej ilości egzemplarzy w historii tej marki. Zgodnie z przyjętymi założeniami, miał „przewozić 4 osoby i 50 kg ziemniaków, z maksymalną prędkością 60 km/h”. Zaplanowana na 1939 rok premiera opóźniła się z powodu wybuchu wojny. Wszystkie już wyprodukowane samochody uległy zniszczeniu, z wyjątkiem 4 egzemplarzy, które zostały ukryte w czasie wojennej zawieruchy, oraz jednego egzemplarza zachowanego przez spółkę Michelin®. W efekcie samochód został oficjalnie zaprezentowany w 1948 roku podczas Salonu Paryskiego. Potwierdzeniem jego niepodważalnego sukcesu jest produkcja 5 114 969 egzemplarzy, w tym 1 246 335 furgonetek, w okresie od 1948 do 1990 roku.

To niewątpliwie model kultowy. Citroenem 2CV jeździli między innymi agent 007 i słynny żandarm z Saint – Tropez. Swojemu nowemu właścicielowi zagwarantuje niezapomniane przeżycia oraz zazdrosny wzrok innych użytkowników dróg. Przypomnijmy także, że w lipcu ubiegłego roku właśnie w Polsce odbył się w Toruniu Światowy Zlot Citroëna 2CV!

Więcej o aucie i aukcji >>

Tagi: , ,