08.12.2016

Świąteczna pomoc przy okazji świątecznych zakupów

Już po raz drugi użytkownicy Ceneo.pl przy okazji świątecznych zakupów mogą nabyć charytatywne cegiełki, z których dochód zasili budżet fundacji „Na ratunek dzieciom z chorobą nowotworową”. Dodanie cegiełki do koszyka trwa kilka sekund, ceny zaczynają się już od 5 zł – tak niewiele potrzeba, aby wspomóc najnowocześniejszą klinikę onkologiczną dla dzieci z całej Polski – „Przylądek Nadziei”.

– Warto podkreślić, że to sąsiedzka współpraca. Zarówno Fundacja, jak i Ceneo.pl mają swoje siedziby we Wrocławiu – jednak działamy na ogromną ogólnopolską skalę. Liczymy, że i w tym roku odwiedzający nasz serwis klienci nie zawiodą, i wspomogą małych pacjentów Przylądka Nadziei, którzy przyjeżdżają tu na leczenie z najdalszych zakątków naszego kraju – podkreśla Magdalena Kulig koordynująca akcję po stronie Ceneo.pl.

Na co zbieramy?

Potrzeby Fundacji są ogromne:

• zakup drogich, nierefundowanych leków, finansowanie długofalowych, często eksperymentalnych terapii, wyposażenie kliniki w specjalistyczny sprzęt medyczny i rehabilitacyjny – na ten cel Fundacja przeznacza rocznie ok 2,5 mln zł;
  • wyjazdy do renomowanych zagranicznych ośrodków na konsultacje u światowej klasy ekspertów specjalizujących się w leczeniu danego typu nowotworu oraz finansowanie turnusów rehabilitacyjnych – rocznie potrzeba na to kilkaset tysięcy złotych;
  • rozwój autorskiego i jedynego w Polsce projektu Kliniki Mentalnej, w ramach którego najlepsi onkopsycholodzy otaczają specjalistyczną opieką całe rodziny małych pacjentów, a także zapewniają pomoc socjalną i rzeczową dla dzieci z ubogich środowisk – na te cele w ciągu roku wydawany jest milion złotych.

– Łatwo policzyć, że już teraz na bezpośrednie wsparcie naszych podopiecznych przeznaczamy rocznie ok 4 mln zł – a wydatki wciąż rosną – mówi Agnieszka Aleksandrowicz, prezes Fundacji. – Liczymy, że ponowna współpraca z Ceneo.pl wzmocni naszą obecności w Internecie i odpowie na potrzeby współczesnych darczyńców.

Jak włączyć się do akcji?

Wystarczy przy okazji świątecznych zakupów, poświęcając zaledwie kilka dodatkowych sekund, dorzucić do swojego „koszyka” cegiełkę o wybranej wartości, płacąc za nią online. Dostępne cegiełki mają nominały od 5 do 100 zł. Akcja trwa do końca grudnia, a cały dochód ze sprzedaży cegiełek już w styczniu trafi za pośrednictwem Fundacji do małych pacjentów z całej Polski leczących się w Klinice Przylądek Nadziei.

Link do cegiełek

Na cele akcji można także oddać punkty zgromadzone w programie lojalnościowym „Klub Łowców Nagród”. Zostaną przeliczone przez Ceneo.pl na realne złotówki i również przekazane na konto Fundacji.

***

Fundacja „Na ratunek dzieciom z choroba nowotworową” świętuje w tym roku 25 lat swojego istnienia.Przez ten czas pomogła ponad 5000 dziecichorych na raka. Fundacja jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych organizacji w Polsce – od wielu lat jest wśród 10 organizacji, które zbierają najwięcej środków z odpisu z 1%, co świadczy o renomie i zaufaniu, jakimi się cieszy.

Z inicjatywy Fundacji powstał Przylądek Nadziei – wrocławska klinika onkologii dziecięcej, do której przyjeżdżają na leczenie dzieci z całego kraju. To największy dziecięcy ośrodek przeszczepowy w Polsce. Każdego roku lekarze i pielęgniarki walczą w nim o życie 2000 dzieci. Fundacja wspomaga ich w tej pracy dzięki pomocy darczyńców i wolontariuszy: finansuje dzieciom kosztowne leki i rehabilitację, kupuje sprzęt medyczny oraz wspiera badania naukowe, które procentują postępem w diagnostyce i skuteczności leczenia.

Fundacja dla dzieci z Przylądka Nadziei stworzyła pierwszy w Polsce projekt kompleksowej opieki psychologicznej. Wszyscy mali pacjenci, ich bliscy i zajmujący się nimi lekarze są otoczeni profesjonalną opieką w ramach Kliniki Mentalnej. Fundacja zapewnia dzieciom terapię przez muzykę, taniec, film i szeroko pojętą sztukę. Z myślą o rodzicach i lekarzach fundacja i jej psychologowie prowadzą specjalne warsztaty. Udowodniono, żetakie wszechstronne wsparcie pozwala dzieciom i ich rodzicom łatwiej przejść przez trudny czas walki z rakiem.

Tagi: