05.10.2018

Kod kreskowy kończy 42 lata! Z naszą aplikacją łatwo go odczytasz!

Znajdziemy go na każdym produkcie. Choć nie wygląda atrakcyjnie, zawiera w sobie cenne informacje. Chodzi o kod kreskowy – zwanym też w Europie kodem EAN. 7 października przypada Dzień Kodu Kreskowego! Z tej okazji Ceneo.pl przypomina, co możemy wyczytać z tego zapisu.

Kod EAN to kilka podstawowych, ale bardzo cennych informacji zapisanych w dwóch unikatowych postaciach – kodu kreskowego i kombinacji 12 lub 8 cyfr. W ten sposób miliardy ludzi na całym świecie każdego dnia mogą w błyskawiczny sposób robić zakupy w sklepach stacjonarnych a nawet internetowych. Nieodłącznym elementem obsługi kodu EAN jest system danych z elektronicznym czytnikiem, który zdecydowanie ułatwia ich przechowywanie i błyskawiczne odczytywanie. Co ciekawe, my również, nie posiadając takiego skanera, możemy wyczytać z niego kilka informacji, pod warunkiem że zapamiętamy kilka cyfr lub pobierzemy specjalną aplikację.

Co kryje w sobie kod kreskowy?

Pierwsze trzy cyfry kodu kreskowego są przypisane do poszczególnych państw. Dzięki temu z łatwością jesteśmy w stanie określić, w którym kraju producent zarejestrował produkt i otrzymał kod kreskowy dla niego. Produkty zarejestrowane w Polsce zaczynają się od cyfr 590, natomiast produkty zarejestrowane w Chinach mają kody zaczynające się od cyfr 690 do 692. Warto pamiętać, że rejestracja produktu nie zawsze oznacza, że dana rzecz powstała w tym państwie. – tłumaczy Grzegorz Górkowy kierownik działu treści Ceneo.pl.

W kolejnych częściach kod kreskowy mówi nam o producencie danego towaru lub usługi. Najczęściej składa się on z 4 do 6 cyfr. Pozostałe znaki to numer konkretnego produktu, który jest odpłatnie udostępniany producentom. Na samym końcu kodu jest cyfra kontrolna, dzięki której systemy informatyczne mogą sprawdzić czy kod został prawidłowo odczytany.

Kod kreskowy odczytasz również za pomocą aplikacji

Zdecydowanie najłatwiejszym sposobem odczytu kodu jest skaner kodów kreskowych, który spotkamy zarówno w sklepach jak i urzędach. Rozwój technologii i powszechny dostęp do smartfonów spowodował, że kody kreskowe możemy odczytywać m.in. za pomocą aplikacji Ceneo.pl. W przypadku aplikacji stworzonej przez porównywarkę cen, skanując kod kreskowy danego produktu, możemy błyskawicznie sprawdzić jego cenę w sklepach internetowych, a nawet zamówić go za pomocą jednego kliknięcia. Skaner kodów kreskowych czyni naszą aplikację unikatową i atrakcyjną dla klientów.  Będąc na zakupach możemy zeskanować za pomocą aplikacji kod i porównać nie tylko ceny tego produktu w sieci, ale również zapoznać się z wiarygodnymi opiniami osób, które kupiły już ten produkt. W ten sposób łatwiej będzie nam podjąć decyzję zakupową – zapewnia Tomasz Jankowski PR Manager Ceneo.pl

Serwis Ceneo.pl przypomina, że zgodnie z opinią UOKiK – sklepy nie mogą utrudniać klientom odczytywania kodów kreskowych czy fotografowania produktów. Może to bowiem stanowić nieuczciwą praktykę rynkową.

Tagi: , , , , , , , ,