24.03.2011

Ceneo inwestuje w rozwiązania mobilne

Należąca do Grupy Allegro porównywarka Ceneo zaprezentowała kolejną darmową aplikację mobilną – tym razem na Symbiana. Użytkownicy telefonów z systemem operacyjnym Symbian to druga – po użytkownikach iPhone’ów – grupa, która doczekała się aplikacji mobilnej największej polskiej porównywarki cen.

Rynek mobilnego Internetu i smartfonów rozwija się w bardzo szybkim tempie. Na Ceneo już prawie połowa najpopularniejszych modeli telefonów to smartfony. Na świecie pod koniec 2010 roku po raz pierwszy w historii sprzedało się więcej smartfonów niż komputerów PC. Nie dziwi więc fakt, że największe polskie serwisy internetowe inwestują w mobilne aplikacje i reklamę na komórkach.
Jesienią 2010 roku Ceneo jako pierwsza porównywarka zaprezentowała aplikację mobilną na iPhone’a, która umożliwia skanowanie kodów kreskowych i w ten sposób wyszukiwanie produktów. Aplikacja od samego początku cieszyła się dużą popularnością.

Dzisiaj twórcy porównywarki proponują podobne rozwiązanie dla właścicieli telefonów komórkowych z Symbianem. Użytkownik, który zdecyduje się na instalację tej aplikacji na swoim telefonie będzie mógł wyszukiwać produkty oraz porównywać ich ceny w ponad 3 tyś. sklepów internetowych. Będzie miał także możliwość przeglądania zdjęć, czytania opisów oraz opinii o produktach. Najciekawsze rozwiązanie to jednak skaner kodów kreskowych, dzięki któremu ceny produktów będzie można sprawdzać w ułamku sekundy. Wystarczy zrobić zdjęcie kodu kreskowego produktu a system wyszuka nam najkorzystniejsze oferty sklepowe.

Tego typu rozwiązania mają szansę zrewolucjonizować branżę e-commerce w Polsce. Użytkownik, który do tej pory był klientem tradycyjnej sieci handlowej otrzymuje narzędzie, dzięki któremu będzie mógł szybko porównać ceny z marketu z tymi z e-sklepów. – mówi Anna Jasińska z porównywarki Ceneo – „A kto kupi konsolę w markecie jeżeli w jednej chwili może się dowiedzieć, że w sklepie internetowym może ją dostać 200 zł taniej?”. – dodaje.

Ceneo zapowiada, że następna w kolejności będzie aplikacja mobilna na Androida.
Aplikację na Symbiana jest odstępna pod adresem: