03.12.2015

Ceneo Charytatywnie dla Fundacji Na ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową

Do końca grudnia br. w serwisie zakupowym Ceneo.pl można kupić charytatywne cegiełki – pozyskane w ten sposób środki finansowe zostaną przeznaczone na pomoc dzieciom chorym na raka z całej Polski – podopiecznym Fundacji „Na ratunek dzieciom z chorobą nowotworową”.

W ramach tegorocznej świątecznej akcji charytatywnej serwis Ceneo.pl wspólnie ze swoimi użytkownikami wspiera działania prowadzone przez Fundację „Na ratunek dzieciom z chorobą nowotworową”. Fundacja ma siedzibę we Wrocławiu, ale wspiera małych pacjentów z całej Polski – jest związana z najnowocześniejszą w kraju kliniką onkologiczną dla dzieci „Przylądek Nadziei”.

– Współpracę nawiązaliśmy trochę po sąsiedzku, bo i Fundacja i nasz serwis są zlokalizowane w stolicy Dolnego Śląska. Ważne jednak, że działamy na ogromną ogólnopolską skalę – podkreśla Marcin Łachajczyk, dyrektor zarządzający Ceneo.pl – Pomagamy pomagać, wykorzystując nasz internetowy potencjał oraz narzędzia i mechanizmy sprzedaży online, na których się najlepiej znamy – dodaje.

Przy okazji świątecznych zakupów każdy klient serwisu Ceneo.pl – poświęcając zaledwie kilka dodatkowych sekund – może dorzucić do swojego „koszyka” cegiełkę o wybranej wartości, płacąc za nią online. Dostępne cegiełki mają nominały od 5 do 100 zł. Cały dochód z ich sprzedaży trafi za pośrednictwem Fundacji do małych pacjentów z całej Polski leczących się w Klinice Przylądek Nadziei.

– Potrzeby są ogromne: drogie, nierefundowane leki, specjalistyczny sprzęt medyczny, wyjazdy do zagranicznych ośrodków na konsultacje i leczenie, turnusy rehabilitacyjne, pomoc psychologiczna i socjalna. Na to wszystko rocznie przeznaczamy ok. 4 mln zł, a wydatki wciąż rosną – mówi Agnieszka Aleksandrowicz, prezes Fundacji. – Cieszymy się z pozyskania nowego partnera i liczymy, że wzmocnienie naszej obecności w internecie odpowie na potrzeby współczesnych darczyńców.

Cegiełki można kupić odwiedzając serwis Ceneo.pl. Po szczegóły zapraszamy też na stworzoną specjalnie na potrzeby akcji stronę.

www.charytatywnie.ceneo.pl

Fundacja „Na ratunek dzieciom z choroba nowotworową” działa już od 25 lat przy wrocławskiej Klinice Transplantacji Szpiku, Onkologii i Hematologii Dziecięcej. Placówka ta jest największym ośrodkiem przeszczepowym w Polsce – co roku przyjeżdża tu na leczenie 2000 małych pacjentów z całej Polski. Potrzeby są ogromne – zakup drogich, nierefundowanych leków, specjalistyczne konsultacje u zagranicznych specjalistów, turnusy rehabilitacyjne, a czasem po prostu socjalne wsparcie ubogich rodzin, które rezygnują z podstawowych potrzeb, by zapewnić leczenie swoim dzieciom. Na to wszystko Fundacja wydaje rocznie kilka milionów złotych pozyskanych od darczyńców – każda złotówka wpłacona na cele statutowe trafia w całości do pacjentów (nie ma żadnych prowizji na prowadzenie działalności).
Flagowym projektem Fundacji była budowa otwartego we wrześniu 2015r. Przylądka Nadziei. W ciągu niecałych dwóch lat, z inicjatywy Fundacji został we Wrocławiu wybudowany najnowocześniejszy w Polsce dziecięcy szpital onkologiczny. To przyjazne i słoneczne miejsce, w którym dzieci są leczone zgodnie z najnowszymi procedurami medycznymi. Sale są jedno- lub dwuosobowe, a każdemu dziecku mogą towarzyszyć przez cały czas rodzice. Najnowszym projektem Fundacji jest unikatowy w skali kraju projekt Kliniki Mentalnej. Dzięki niemu grupa psychologów i pedagogów otoczy kompleksową opieką psychologiczną małych pacjentów, ich rodziców i pracowników Przylądka Nadziei.

Tagi: ,